Το λάχανο είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που υπάρχουν:
- Παρέχει αφθονία αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως βιταμίνη C και πολυφαινόλες, που βοηθούν στην εξουδετέρωση επικίνδυνων ουσιών στον οργανισμό μας και θεωρούνται ότι έχουν αντι-γηραντική δράση.
- Παρέχουν αφθονία αντιφλεγμονωδών ουσιών που έχουν αντικαρκινική δράση, αλλά και ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως ανθοκυανίνες.
- Περιέχουν γλυκοζίδια, όπως την σινιγρίνη, η οποία μετατρέπεται σε αλληλ-ισοθειοκυανικό άλας (AITC) που έχει δείξει μοναδικές προληπτικές ικανότητες σε διάφορους καρκίνους, όπως του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Μία μελέτη στην Πολωνία έδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν 4 μερίδες λάχανου την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν μία μερίδα την εβδομάδα.
Η κατανάλωση λάχανου μειώνει την χοληστερίνη, ειδικώς όταν το λάχανο έχει ατμισθεί (βρασθεί) για λίγο. (Το ωμό έχει και αυτό θετική επίδραση, αλλά όχι τόσο όσο το ατμισμένο).
Επίσης, είναι από παλιά γνωστή στην ιατρική έρευνα η δράση του στο πεπτικό σύστημα, όπου βοηθά στην θεραπεία του έλκους του στομάχου και ρυθμίζει τις αποικίες του ελικοβακτηρίου.
Αν θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του λάχανου πρέπει να το καταναλώνουμε είτε ελαφρώς ατμισμένο είτε ωμό. Όταν πρόκειται να το μαγειρέψουμε, πάντα είναι καλό να το αφήσουμε κομμένο για 5-10 λεπτά πριν το μαγείρεμα ώστε να δώσουμε καιρό στα μυροσινικά ένζυμα από τα κύτταρα του λάχανου να μετατρέψουν τα γλυκοσινολικά άλατα σε ισοθειοκυανικά, που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.
Από τα διάφορα είδη λάχανου, τα κόκκινα περιέχουν πολύ περισσότερες ανθοκυανίνες, ενώ τα τύπου Σαβοΐας έχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των γλυκοζιδίων που μετατρέπονται σε αντικαρκινικά ισοθειοκυανικά άλατα.
[be_modified_date]