Κολοκυνθοειδή
Η οικογένεια των Κολοκυνθοειδών είναι μία οικογένεια από 100 περίπου γένη, τα σημαντικότερα των οποίων είναι:
- Cucurbita: κολοκύθες, κολοκυθάκια
- Citrullus: καρπούζια
- Cucumis: αγγούρια, πεπόνια
Τα κολοκυνθοειδή είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Καλλιεργούνται σε τροπικές, αλλά και εύκρατες περιοχές, καθώς όλα είναι ευαίσθητα στους παγετούς.
Ακριβώς η ευαισθησία τους στους παγετούς είναι που επιβάλλει, για την πρώιμη παραγωγή τουλάχιστον, την προμήθεια σποροφύτων αναπτυγμένων σε θερμοκήπιο.
Όταν φυτεύουμε τα σπορόφυτα των κολοκυνθοειδών να προσέχουμε να διαταράσσουμε όσο λιγότερο γίνεται τις ρίζες, ώστε να μη έχουμε αποτυχία στην μεταφύτευση.
Αγγούρια
Το αγγούρι (Cucumis sativus) ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae), μαζί με το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι. Άρχισε να καλλιεργείται πριν 3.000 χρόνια στην Ινδία. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα όπου ονομαζόταν "σίκυον" και στην συνέχεια στην Ρώμη.
Η αγγουριά είναι αναρριχητικό φυτό. Αν δεν υποστυλωθεί, απλώνεται στο έδαφος. Ο καρπός της αγγουριάς, βοτανολογικώς, είναι μία ράγα, όπως η τομάτα, αλλά και το σταφύλι.
Η αγγουριά τυπικώς έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη. Το αγγούρι, για να σχηματίσει τον καρπό, χρειάζεται γονιμοποίηση. Οι πιο πολλές αγγουριές δεν μπορούν να αυτογονιμοποιηθούν, αλλά χρειάζεται η μεταφορά γύρης από άλλο φυτό. Η κακή γονιμοποίηση μπορεί να εκδηλωθεί ως απόρριψη των καρπών σε διάφορα στάδια, κακό σχήμα ή κανονική ανάπτυξη με τελείωμα κίτρινο και δύσμορφο.
Οι πιο πολλές ποικιλίες αγγουριάς έχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη. Τα γυνόοικα υβρίδια, όμως, έχουν σχεδόν αποκλειστικώς θηλυκά άνθη. Σε αυτήν την περίπτωση, για αύξηση της παραγωγής, φυτεύουμε ανάμεσα και κάποιες σειρές από αγγουριές με κατάλληλα αρσενικά άνθη και αυξάνουμε τον αριθμό των μελισσών για την επικονίαση.
Υπάρχουν και παρθενοκαρπικές ποικιλίες (υβρίδια) αγγουριάς. Σε αυτές, ο καρπός σχηματίζεται χωρίς να χρειάζεται επικονίαση. Η επικονίαση στις παρθενοκαρπικές ποικιλίες υποβαθμίζει την ποιότητα των καρπών. Γι' αυτό, ταιριάζουν περισσότερο στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια, όπου μπορούμε εύκολα να αποκλείσουμε τις μέλισσες.
Οι καρποί της αγγουριάς έχουν πολύ μεγάλη ποικιλομορφία και οι κατατάξεις είναι πολλές και διάφορες. Στην ProPlant, τα διακρίνουμε σε μακρύ και σε κοντό αγγούρι, υπαίθρου ή θερμοκηπίου, αναλόγως σε πια καλλιέργεια ταιριάζει περισσότερο.
Προσοχή: Το αγγούρι είναι φυτό απαιτητικό σε ζέστη. Μη φυτεύετε όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι κάτω από 17 oC. Η ιδανική θερμοκρασία εδάφους είναι 21 oC.
Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε περισσότερα.
Αγγούρι κοντό (αγγουράκι):
Αγγούρι μακρύ:
[be_published_modified_date]
Οι περιγραφές των ειδών, οι υποδείξεις, η διάρκεια και εποχή της καλλιέργειας αποτελούν την καλύτερη τεχνική γνώση της ProPlant και αναφέρονται εδώ μόνον ενδεικτικώς.
Τα φυτά, ως βιολογικά όντα, μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος ή σχήμα, αναλόγως με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, την σύσταση του εδάφους και την καλλιεργητική τεχνική (φαινότυπος).
Καθώς όλοι οι προαναφερθέντες ή μη παράγοντες είναι εκτός ελέγχου της ProPlant, δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη ή να εγγυηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο ότι οι προβαλλόμενες ποικιλίες ή υβρίδια θα εκφράσουν τα ίδια χαρακτηριστικά στον δικό σας αγρό ή θερμοκήπιο.
Η ProPlant προτείνει εμφατικώς στους πελάτες της να μη καλλιεργούν για πρώτη φορά μία νέα ποικιλία σε έκταση μεγαλύτερη του 10% της συνολικής και οπωσδήποτε σε έκταση μικρότερη από 500 m2, ώστε να διαπιστώνουν μόνοι τους την καταλληλότητα των υβριδίων ή ποικιλιών για τις δικές τους συνθήκες.
Καρπούζια
Το καρπούζι (Citrillus lanatus) είναι ένα είδος της οικογένειας των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae) που κατάγεται από την Δυτική Αφρική. Το καρπούζι καλλιεργείτο στην Αρχαία Αίγυπτο και στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα "υδροπέπων" (απ' όπου και το αγγλικό watermelon).
Το καρπούζι είναι μόνοικο δίκλινο φυτό, δηλαδή έχει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά άνθη στο ίδιο φυτό. Τα αρσενικά λουλούδια εμφανίζονται 1-2 εβδομάδες πριν τα θηλυκά.
Τα καρπούζια μπορεί να είναι με σπόρια ή άσπορα (χωρίς σπόρια). Τα τελευταία είναι τριπλοειδή, δηλαδή έχουν 3 σειρές από γονίδια (DNA), αντί του κανονικού των 2 σειρών.
Ως προς το σχήμα των καρπών, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα καρπούζια σε στρογγυλά, οβάλ και τύπου βαρέλας. Το βάρος του καρπού μπορεί να είναι μεταξύ 4 μέχρι ακόμα και πάνω από 40 kg. Υπάρχουν και καρπούζια γύρω στα 3 κιλά που χαρακτηρίζονται μίνι.
Προσοχή: Το καρπούζι είναι ένα φυτό απαιτητικό στις θερμοκρασίες: Οι ιδανικές θερμοκρασίες αέρα είναι μεταξύ 21 και 32 oC και οι θερμοκρασίες εδάφους πάνω από 22 oC. Όταν οι θερμοκρασίες την νύχτα πέφτουν κάτω από 10 oC τα καρπούζια γίνονται άνοστα. Θερμοκρασίες ημέρας κάτω από 21 oC μπορεί να κάνουν ζημιά στα φυτά του καρπουζιού, σίγουρα μειώνουν την παραγωγή και την ποιότητα.
Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε περισσότερα.
Καρπούζια οβάλ έως στρογγυλά:
Καρπούζια βαρέλες:
Καρπούζια μίνι:
[be_published_modified_date]
Οι περιγραφές των ειδών, οι υποδείξεις, η διάρκεια και εποχή της καλλιέργειας αποτελούν την καλύτερη τεχνική γνώση της ProPlant και αναφέρονται εδώ μόνον ενδεικτικώς.
Τα φυτά, ως βιολογικά όντα, μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος ή σχήμα, αναλόγως με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, την σύσταση του εδάφους και την καλλιεργητική τεχνική (φαινότυπος).
Καθώς όλοι οι προαναφερθέντες ή μη παράγοντες είναι εκτός ελέγχου της ProPlant, δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη ή να εγγυηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο ότι οι προβαλλόμενες ποικιλίες ή υβρίδια θα εκφράσουν τα ίδια χαρακτηριστικά στον δικό σας αγρό ή θερμοκήπιο.
Η ProPlant προτείνει εμφατικώς στους πελάτες της να μη καλλιεργούν για πρώτη φορά μία νέα ποικιλία σε έκταση μεγαλύτερη του 10% της συνολικής και οπωσδήποτε σε έκταση μικρότερη από 500 m2, ώστε να διαπιστώνουν μόνοι τους την καταλληλότητα των υβριδίων ή ποικιλιών για τις δικές τους συνθήκες.
Κολοκυθάκια
Το κολοκυθάκι (Curcubita pepo) ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae) κατάγεται από την Αμερική, όπως όλες οι κολοκύθες. Όμως, η μορφή του Cucurbita pepo που γνωρίζουμε και καταναλώνουμε ως "κολοκυθάκι" αναπτύχθηκε στην Βόρειο Ιταλία στα τέλη του 19ου αιώνα.
Είναι φυτό μόνοικο και δίκλινο, δηλαδή στο ίδιο φυτό βρίσκονται αρσενικά και θηλυκά άνθη. Τα αρσενικά άνθη εμφανίζονται στην αρχή στην βάση των βλαστών και μετά σε διάφορες θέσεις. Ξεχωρίζουν από τον μακρύ ποδίσκο. Νέες ποικιλίες, κυρίως για θερμοκήπιο, είναι γυνόοικες έχοντας σχεδόν 100% θηλυκά άνθη.
Κακές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως χαμηλές θερμοκρασίες και συννεφιά ή, αντιθέτως, ψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, μπορεί να οδηγήσουν τα φυτά να παράγουν πολύ περισσότερα αρσενικά άνθη.
Τα αρσενικά άνθη είναι ιδανικά για μαγείρεμα, γέμισμα ή τηγανητά σε κουρκούτι. Στην αγορά έχουν αρκετά μεγάλη τιμή.
Παρ' ό,τι τυπικώς το 55% των θηλυκών ανθέων μπορούν να δώσουν κολοκυθάκι χωρίς επικονίαση, τα κολοκυθάκια ωφελούνται πολύ από την επικονίαση. Με επικονίαση, η παραγωγή αυξάνεται μέχρι και 39%.
Καθώς το κολοκυθάκι είναι φυτό θερμών περιοχών, απαιτεί ελάχιστη θερμοκρασία πάνω από 10 -12 oC για παραγωγή. Οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι 16 – 18 oC την νύχτα και 24 – 29 oC την ημέρα.
Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε περισσότερα.
Επιλογή από τα Κολοκυθάκια:
[be_published_modified_date]
Οι περιγραφές των ειδών, οι υποδείξεις, η διάρκεια και εποχή της καλλιέργειας αποτελούν την καλύτερη τεχνική γνώση της ProPlant και αναφέρονται εδώ μόνον ενδεικτικώς.
Τα φυτά, ως βιολογικά όντα, μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος ή σχήμα, αναλόγως με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, την σύσταση του εδάφους και την καλλιεργητική τεχνική (φαινότυπος).
Καθώς όλοι οι προαναφερθέντες ή μη παράγοντες είναι εκτός ελέγχου της ProPlant, δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη ή να εγγυηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο ότι οι προβαλλόμενες ποικιλίες ή υβρίδια θα εκφράσουν τα ίδια χαρακτηριστικά στον δικό σας αγρό ή θερμοκήπιο.
Η ProPlant προτείνει εμφατικώς στους πελάτες της να μη καλλιεργούν για πρώτη φορά μία νέα ποικιλία σε έκταση μεγαλύτερη του 10% της συνολικής και οπωσδήποτε σε έκταση μικρότερη από 500 m2, ώστε να διαπιστώνουν μόνοι τους την καταλληλότητα των υβριδίων ή ποικιλιών για τις δικές τους συνθήκες.
Πεπόνια
Το πεπόνι ( Cucumis melo - πολλά υποείδη) ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae), μαζί με το αγγούρι, το καρπούζι και το κολοκύθι.
Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Βορειοανατολική Αφρική και την Μέση Ανατολή.
Τα ευρέως καλλιεργούμενα πεπόνια ανήκουν σε πολλούς τύπους: τ. Galia (Γκάλια), τ. Charentais (Σαραντέ), τ. Cantaloup (Κανταλούπ), τ. Canari (Κάναρι), τ. Honeydew (Χάνιντιου). Υπάρχουν και πολλοί τοπικοί τύποι όπως: Άργους, το Ζακυνθινό, το χειμωνιάτικο του Έβρου κλπ.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε φυλλάδιο με Οδηγίες καλλιεργείας του πεπονιού.
Προσοχή: Το πεπόνι είναι φυτό απαιτητικό σε ζέστη. Μη φυτεύετε όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι κάτω από 18 oC. Η ιδανική θερμοκρασία για ανάπτυξη είναι 29 – 35 oC.
Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε περισσότερα.
Επιλογή από τα Πεπόνια μας:
[be_published_modified_date]
Οι περιγραφές των ειδών, οι υποδείξεις, η διάρκεια και εποχή της καλλιέργειας αποτελούν την καλύτερη τεχνική γνώση της ProPlant και αναφέρονται εδώ μόνον ενδεικτικώς.
Τα φυτά, ως βιολογικά όντα, μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος ή σχήμα, αναλόγως με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, την σύσταση του εδάφους και την καλλιεργητική τεχνική (φαινότυπος).
Καθώς όλοι οι προαναφερθέντες ή μη παράγοντες είναι εκτός ελέγχου της ProPlant, δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη ή να εγγυηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο ότι οι προβαλλόμενες ποικιλίες ή υβρίδια θα εκφράσουν τα ίδια χαρακτηριστικά στον δικό σας αγρό ή θερμοκήπιο.
Η ProPlant προτείνει εμφατικώς στους πελάτες της να μη καλλιεργούν για πρώτη φορά μία νέα ποικιλία σε έκταση μεγαλύτερη του 10% της συνολικής και οπωσδήποτε σε έκταση μικρότερη από 500 m2, ώστε να διαπιστώνουν μόνοι τους την καταλληλότητα των υβριδίων ή ποικιλιών για τις δικές τους συνθήκες.