Κατσαρά Μαρούλια (Batavia κλπ)

Τα κατσαρά μαρούλια είναι μαρούλια που δεν σχηματίζουν κλειστό κεφάλι, αλλά πιο πολύ μοιάζουν με ματσάκι από ξεχωριστά φύλλα. Έρχονται σε πάρα πολλές μορφές.

Τα φύλλα τους είναι είτε πράσινα, είτε πράσινα με λίγο κόκκινο στις άκρες είτε τελείως κόκκινα. Το σχήμα τους είναι είτε λείο είτε κατσαρό έως πολύ κατσαρό. Είναι συνήθως μέτρια τραγανά, ανάμεσα στα iceberg και τις γαλλικές σαλάτες. Η γεύση τους είναι ήπια και ντελικάτη.

Στους κήπους των σπιτιών, μπορούμε να μαζεύουμε τα έξω φύλλα, χωρίς να πειράζουμε την καρδιά. Τότε θα συνεχίσουν επί πολύ να δίνουν καινούργια φύλλα.

Το σχήμα και το χρώμα των φύλλων τους ταιριάζει σε διακόσμηση μπουφέ, κρύων πιάτων και σε σαλάτες.

Επειδή τα κατσαρά μαρούλια μαζεύουν χώμα κοντά στο κοτσάνι τους, στο πλύσιμο κόβουμε το κοτσάνι 3-4 εκατοστά και το πετάμε. Μετά τα υπόλοιπα φύλλα πλένονται εύκολα.

Οι βασικοί τύποι των κατσαρών μαρουλιών είναι: Batavia (Μπατάβια), Lolla (Λόλα) και Φύλλο Βελανιδιού (Oak Leaf).

Τα Batavia μοιάζουν σαν κατσαρές σαλάτες, αλλά απουσιάζει ο βουτυρένιος χαρακτήρας των φύλλων της σαλάτας. Τα iceberg εξελίχθηκαν από τα Batavia. Οι Λόλες είναι τα πιο κατσαρά μαρούλια ενώ τα μαρούλια τύπου “φύλλο βελανιδιού” έχουν φύλλα κατσαρά και με πολλές εγκολπώσεις όπως οι φυλλοβόλες βελανιδιές.

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε περισσότερα.

Επιλογή από Κατσαρά Μαρούλια

[be_published_modified_date]

Οι περιγραφές των ειδών, οι υποδείξεις, η διάρκεια και εποχή της καλλιέργειας αποτελούν την καλύτερη τεχνική γνώση της ProPlant και αναφέρονται εδώ μόνον ενδεικτικώς.

Τα φυτά, ως βιολογικά όντα, μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος ή σχήμα, αναλόγως με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, την σύσταση του εδάφους και την καλλιεργητική τεχνική (φαινότυπος).

Καθώς όλοι οι προαναφερθέντες ή μη παράγοντες είναι εκτός ελέγχου της ProPlant, δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη ή να εγγυηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο ότι οι προβαλλόμενες ποικιλίες ή υβρίδια θα εκφράσουν τα ίδια χαρακτηριστικά στον δικό σας αγρό ή θερμοκήπιο.

Η ProPlant προτείνει εμφατικώς στους πελάτες της να μη καλλιεργούν για πρώτη φορά μία νέα ποικιλία σε έκταση μεγαλύτερη του 10% της συνολικής και οπωσδήποτε σε έκταση μικρότερη από 500 m2, ώστε να διαπιστώνουν μόνοι τους την καταλληλότητα των υβριδίων ή ποικιλιών για τις δικές τους συνθήκες.

shadow