Μαρούλι: Υγρό σάπισμα της κεφαλής με άσχημη μυρουδιά.
Σήψη κεφαλής από Erwinia carotovora
Συμπτώματα:
- Τα φυτά σαπίζουν γρήγορα.
- Η σήψη είναι υγρή και έχει άσχημη μυρουδιά.
- Οι μίσχοι των φύλλων δείχνουν ροζ μεταχρωματισμούς, που συντόμως γίνονται καφέ.
- Μερικές φορές η σήψη ξεκινά στα φύλλα σαν κηλίδες σκούρες. Συντόμως, η υγρή, σκούρα σήψη καταλαμβάνει ολόκληρο το κεφάλι του μαρουλιού.
- Δεν παρατηρούμε μυκήλιο.
- Η σήψη παρατηρείται κυρίως κοντά στην συλλογή, μετά από περίοδο βροχών ή υπερβολική άρδευση.
Πιθανό αίτιο:
- Προσβολή από το βακτήριο Erwinia carotovora (συνώνυμο: Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum )
Μετάδοση:
- Το βακτήριο επιβιώνει άνετα για πολλά χρόνια στο έδαφος, ειδικότερα σε φυτικά υπολείμματα και υγρά εδάφη.
- Πρόκειται για πολυφάγο βακτήριο.
- Η προσβολή γίνεται μόνον μέσω τραυμάτων. Είναι παράσιτο αδυναμίας και, γενικώς, δεν προσβάλλει υγιή και σε γρήγορη ανάπτυξη φυτά.
- Ευνοείται από ζέστη και υγρασία. Αν και αναπτύσσεται μεταξύ 5 και 37 oC, η άριστη περιοχή θερμοκρασιών γι αυτό είναι 25 - 30 oC.
- Σε ξηρά εδάφη, με υγρασία κάτω από 40%, σταματά η δράση του.
Σήψη κοτσανιού από Erwinia carotovora
Αντιθέτως από την ζημιά από αμμωνιακά,
η σήψη καταλαμβάνει όλους τους ιστούςΑντιμετώπιση:
- Αποφεύγετε την συλλογή όταν τα φυτά είναι υγρά.
- Ελαχιστοποιήστε τους τραυματισμούς των φυτών, τόσο στον αγρό, όσο και μετασυλλεκτικώς.
- Καθαρίζετε και απολυμάνετε τον εξοπλισμό σας.
- Ψύξτε τα μαρούλια στους 0 oC όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την συλλογή και διατηρείστε αυτήν την θερμοκρασία.
- Μη φυτεύετε μαρούλι αμέσως μετά από μαρούλι.
- Προβλήματα Μαρουλιού
- Τελ. ενημέρωση 02/11/2015